Op weg naar meer zelfstandigheid

Esmee, Rens en Bart zijn klaar met het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) maar nog helemaal niet uitgeleerd.

Een gewone baan

Bart: “Ik wil misschien wel een gewone baan. Daarvoor moet ik nog veel meer leren en ervaren anders gaat het niet lukken.” Jens: “Ik denk dat ik het al weet. Bakken is zeg maar mijn passie, zo heet dat toch? Ik wil graag in een banketbakkerij gaan werken. Om te laten zien wat ik al kan en om meer te leren, moet ik stage lopen bij een echt bedrijf.” Esmee: “Mijn broer en zus werken in de horeca. Dat wil ik ook, eten maken voor mensen of mensen helpen met koken, dat vind ik fijn!“

‘‘De eerste keer ging het al helemaal mis. Kwamen we bij de halte… Reed de bus voor onze neus weg!”

Training van de ACADEMIE

Alle drie hebben ze zich opgegeven voor de verlengde leerweg. Om zich daar op voor te bereiden volgen ze nu al een training van de ACADEMIE van Ons Tweede Thuis. Als eerste leren ze zelfstandig met de bus reizen. Jens: “Ik reisde altijd samen met mijn moeder. Wel gezellig maar niet zo handig. Zeker als je dagelijks naar een stage of baan moet. Zelfstandig reizen is natuurlijk ook gewoon iets wat bij volwassen worden hoort.” Bart: “Vanochtend hebben we een oefening met Marleen van de ACADEMIE gedaan. Je moest aangeven met een cijfer hoe het nu voelt om met de bus te gaan en hoe je je straks wil voelen. Ik had eerst een vijf en een half. Ik vind situaties die ik niet ken, erg spannend. Daarom is Marleen met mij meegereisd. De volgende keer stapt ze een halte later in. Op naar de zeven en een half.” Esmee: “Ja, inderdaad en met allemaal vreemde mensen in een bus. Mensen die ik niet ken. Wat gaan ze tegen me zeggen en wat moet ik terug zeggen? Ik vind dat zo eng dat ik nu nog op de één sta.

Maar ik ga knokken voor meer zelfvertrouwen.

Dat is niet alleen belangrijk voor in de bus, maar voor alles. Volgende keer sta ik op de twee, hoor.” Jens: “Ik vind dat ik al op een negen sta, maar ik ga natuurlijk voor de tien. Ik stap zonder moeite in de bus. Maar daarmee beginnen wel de problemen. Zit ik in de goede bus en waar moet ik er uit. Dat ga ik hier trainen.”

Niet in paniek

Bart, Esmee en Jens krijgen allerlei opdrachten. Zo moeten ze met de OV-planner uitvinden waar en wanneer de bus gaat en hoe laat je dan aankomt. Vandaag gaan ze naar De Oude Veiling in Aalsmeer waar ze stage lopen. Bart: “Nou, de eerste keer ging het al helemaal mis. Kwamen we bij de halte… reed de bus voor onze neus weg, we waren nette laat. Toen zijn we ook nog vergeten De Oude Veiling te bellen dat we later kwamen. Daar waren ze in de stress, waar blijven die stagiairs nou?” Jens: “Haha, we hadden die ochtend net les gehad over ‘op tijd vertrekken’. Toen werd het een training ‘niet in paniek raken en rustig nadenken over een oplossing’. Dat ging dan weer wel goed, we hebben gewoon de volgende bus genomen. Zo gaat het straks in het echt ook, maar dan zijn we er wel op voorbereid.”

Gepubliceerd op

Comments are closed.