Kom in beweging met de ACADEMIE

Het JIJ&IK magazine van Ons Tweede Thuis gaat deze maand over “in beweging”. Bewegen is niet alleen sporten, maar je ook verder ontwikkelen. Je komt in beweging door nieuwe kennis op te doen. Door aan de slag te gaan. Je verantwoordelijkheid nemen.

Beweging = je leervraag uitspreken Je hebt vast dromen over je toekomst. Je wilt zelfstandiger wonen of je rijbewijs halen. Of je wilt heel graag nog naar het buitenland op vakantie en daar Engels kunnen spreken. Je wilt minder hulp van je ouders of begeleiders, waardoor je zelf je idool kunt mailen of muziekfilmpjes op youtube kan kijken wanneer jij dat wilt. Je wilt zelf je baard kunnen scheren en bepalen hoeveel je weg scheert. Of je wilt zelf dat boodschapje kunnen doen.

Bij de ACADEMIE vinden wij het belangrijk dat jij jouw dromen en leervragen uitspreekt. Dit kan direct bij de ACADEMIE, maar kan ook door het eerst aan je begeleider of familie te vertellen.

“Hij had mij nog nooit verteld dat hij wilde leren computeren, maar ik sta helemaal achter die leervraag.”

Beweging = verantwoordelijk zijn voor je eigen leerproces Deze beweging wordt gelijk doorgezet tijdens het belangstellingsgesprek bij de ACADEMIE. Want aan de hand van gesprekskaarten bepaal jij zelf hoe je wilt dat het gesprek verloopt. Waar wil jij het als eerste over hebben? Wat wil jij weten over de ACADEMIE? Wat wil jij vertellen over jezelf?

“Ik voel mij serieus genomen.”

Anders dan toen je naar school ging, is de training op maat gemaakt. Je leert niets wat je niet wilt leren. Het leren is een gezamenlijke zoektocht. Iedereen leert op zijn eigen manier. De één leest, de andere moet het ervaren, weer een ander kijkt of luistert liever of leert door het een ander uit te leggen. Je kan leren door rollenspellen of door collages over je onderwerp te maken. Bij de ACADEMIE bieden wij daarom verschillende werkvormen in de training aan.

“In het begin vond ik al die werkvormen wennen, maar het zorgde er wel voor dat ik sneller en makkelijker kon leren.”

Beweging = zelf doen Oefenen in de praktijk is het belangrijkste. Engels praten tegen de klanten in de winkel, twee keer in de week zelf koken, dat mailtje sturen naar een vriend of vriendin. We betrekken het netwerk tijdens het leerproces. Natuurlijk doen we dat altijd in overleg met jou. Maar doordat je ouders of begeleiders op de hoogte zijn, kunnen ze je stimuleren om thuis te oefenen. We zien een student extra snel groeien als het netwerk betrokken is.

“Laatst kwam een student vol trots binnen. Haar moeder had een oorkonde gemaakt omdat ze helemaal zelfstandig van de training naar huis was gereisd. Een prachtig compliment van moeder aan dochter.”

Gepubliceerd op

Comments are closed.